VEGA YAZILIM SAYIM PROGRAMI KULLANIMI
- Admin
- 14 Şub 2023
- 3 dakikada okunur
Sayımı düzenli aralıklarla yaptığımızda karlılığımızı, envanterimizdeki ürünlerin net bir şekilde maliyet toplamını ve değer toplamlarını öğrenmiş oluruz. Sayım yaparken daha doğru bir aktarım için , ürün gruplarını raflarda tek yerde toplamanız daha sağlıklı bir sayım yapmanızı sağlayacaktır. Örneğin içecek grupları sadece belirli bir bölümde plastik grupları sadece belirli bir grupta olursa sayımınızı daha rahat yapabilirsiniz. Sayımdan önce bu düzeni kurarsanız raflarınızda daha hızlı ve sorunsuz bir sayım gerçekleştirebilirsiniz.
Sayım yapmadan önce sayım yapılacak zamanı şirketiniz için en müsait zamanda yaparsanız bu size kontrol için bir süre sağlayarak daha sorunsuz bir aktarım yapmanıza olanak verecektir. Bu zaman genelde satış yapmadığınız bir gün olursa kontrolünuz için daha uygun olacaktır.
Eğer çok yogun bir işletmede bulunuyorsanız ve sayım çok uzun sürecek ise reyon sayımını yapabilirsiniz.Bu şekilde belirli ürün gruplarınızı reyonlarınızda düzenli bir şekilde bulundurursanız eğer örnek: bir gün içecek reyonunu sayıp aktarabilirsiniz
diğer bir müsait gününüzde farklı bir reyonunuzu sayıp aktarabilirsiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda sayım yapmadan önce stoklarınızı maliyetlendirme yapmanız bu işlemi vega yazılımda stok bölümünde stok maliyetlen'dir alanından sayım öncesi yaparsanız eğer saydığınız ürünlerin giriş maliyetini daha doğru bir şekilde aktararak elinizde bulunan ürünlerin toplam maliyetini net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Bu kısımlara dikkat ettikten sonra sayımın nasıl yapılacağı üzerinde durmak istiyorum
1- Sayım işlemlerinde bir el terminali kullanıyorsanız. Vega yazılım programında ARMADA programı bunun için kullanılabilir. Sayım yaptığınız el terminalinde ARMADA programını açıp sayım menüsun'den sayım dosyası oluşturup sayım işlemlerinizi barkod okutup miktar girerek veya teker teker okutarak yapabilirsiniz. Bu işlemlerin sonunda sayım dosyasını gönder diyoruz. Birden fazla sayım dosyası oluşturabilirsiniz. Bu oluşturduğunuz birden fazla dosyayı ARMADA programının yönetim menüsun'den tek dosyaya çevirebilirsiniz. Biden fazla sayım dosyası oluşturuyor iseniz bu dosya adlarına reyon adlarınızı belirtmeniz size aktarımda fayda sağlayacaktır. Örnek:13022023merkezicecek gibi
2- Eğer ARMADA programı ile değil 3. parti bir sayım programı ile el terminalinde sayım yapıyorsanız bu sayımı yaptıktan sonra vega yazılım kurulu bilgisayara bu dosyayı kaydetmeniz gereklidir. Sayım dosyasının uzantısı txt olacaktır. Formatı ise 13 karakter barkod uzunluğu boşluk karakteri sonrasında ise miktar şeklinde olacaktır. Armada bu formatı kendisi otomatik olarak ayarlamaktadır. Eğer excel olarak sayım dosyası oluştuysanız bunu excel dosyasının içine girip farklı kaydet diyerek biçimli metin boşlukla ayrılmı (prn) uzantısı ile kaydetmeniz gerekmektedir.
3 - Oluşturduğunuz sayım dosyasını bilgisayarımıza kaydettikten sonra vega yazılım sayım programını açıyoruz.

Sayfanın en üstünde hangi firmada bu sayımı gerçekleştiriyorsanız ilgili firma kısmında yazacaktır. Daha sonra parametrelere gelip sayım yaptığınız tarihi ve Birden fazla deponuz var ise ilgili deponuzu seçiyorsunuz.

Bu kısımları belirledikten sonra , yazımızın başında en müsait zamanı belirleyelim diye belirtmiştim fakat siz sayım yaptınız fakat aynı günde satış da devam ediyor ise sayım tarihi envantere dahil edilsin işaretli ise o gün saydığınız bir ürün örneğin 10 adet 2 adet de aynı gün satıldı ise program o satış miktarını düşecektir.

Burada dikkat etmemiz gereken en önemli konulardan biri sayımı reyon reyon mu yaptık yoksa tüm ürünlerimizi mi saydık . Eğer siz işletmenizde sadece bir ürün reyonunu saydınız ve diğer ürün gruplarını saymadıysanız . genelde sayım menüsünden direk olarak dosyadan al diyeceksiniz ve el terminalinden aktardıgınız dosyanın yolunu göstereceksiniz. Bu işlemi yaparsanız vegadaki ürünlerin miktarlarını saydığınız dosyadaki miktarlara çeker vega sayım ile bu dosyanın haricindeki vega'da bulunan diğer ürünlere hiç bir işlem yapmaz . Fakat siz tüm ürünleri kapsayacak genel bir sayım yaptıysanız ilk önce sayım programından sayım menüsunden Stok listesi diyerek ilerleyeceksiniz.

stok listesi diyerek ilerlediğimizde üst kısımdaki görsel karşınıza gelecektir. buradan kayıt sınırlaması katif seçeneğini kaldıralım ve tamam diyelim. Vega'da bulunan tüm ürünler karşınıza gelecektir. Daha sonra sayım menüsunden dosyadan al diyerek oluşturduğunuz dosyayı seçeceksiniz.

Dosya tipiniz 13 karakter ve 5 hane miktar olarak gelecektir. El terminalinizde oluşturduğunuz dosya da mutlaka bu format'da olacaktır. Sayım veri dosyasına oluşturduğunuz txt uzantılı dosyanızı seçip tamam dedikten sonra tüm stoklarınızın için de saydığınız ürünlerin miktarları dosyada ki rakama çekilecektir. Bu dosya haricinde envanterde eksi veya artı olan ürünler ise sayım dosyasında olmadığından envanterleri sıfıra otomatik olarak çekilecektir. Çünkü dosya genel bir sayım dosyası dosyada olmayan bir ürün su an envanterimde olmamalı ve bu ürünler varsa sıfırlanmalı
En son olarak ise Sayım menusunden aktar diyoruz gelen uyarılara tamam diyerek sayım dosyamızı vega ya aktarıyoruz. Bundan sonra vega raporlardan envanter raporu alarak kontrollerinizi yapabilirsiniz.

Comments